Start Nyheter Kundcase
Aktea hjälper pastorat att optimera sin energianvändning

Aktea hjälper pastorat att optimera sin energianvändning

Hur kan man optimera uppvärmningen av kulturhistoriska byggnader med stenväggar, högt i tak och gamla blyinfattade fönster, som kanske inte ens besöks varje dag? Det är en av utmaningarna som energieffektiviserings-experter från Aktea Umeå antagit i flera pastorat i norra Sverige.

I början på året genomförde Aktea tillsammans med Energikontor Norr en nätverksträff för pastorat i norr. Fokus för nätverksträffen var bland annat konvertering från direktverkande el till vattenburet värmesystem i kulturhistoriska byggnader.

– Det började med att Aktea Umeå fick i uppdrag att göra en omfattande energikartläggning för Södra Lapplands Pastorat, som resulterade i närmare femtio åtgärdsförslag, berättar Ylva Lifbom, energikonsult på Aktea i Umeå.

Pastoratet har redan börjat arbeta med energieffektiviseringsåtgärderna, som enligt beräkning kommer att ge besparingar med strax över 13 % av den totala energi-användningen. Dessutom minskar utsläpp av växthusgaser med cirka 30 ton CO2.

Fler pastorat har valt att följa efter. Umeåkontoret håller för närvarande på med energikartläggningar åt Arjeplog-Arvidsjaurs Pastorat, Luleå Domkyrkoförsamling och Gällivare-Malmbergets Pastorat.

 Läs hela kundcaset här

Vill du höra mer om energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader eller har helt andra förutsättningar?

Kontakta närmaste Aktea-kontor, vi vill gärna höra om ditt företags villkor och mål!