Start Nyheter Kundcase
Aktea anlitade som energirådgivare i projektet Zero Island: noll-utsläpp på hel ö

Aktea anlitade som energirådgivare i projektet Zero Island: noll-utsläpp på hel ö

Går det att göra en skärgårdsö fri från nettoutsläpp av växthusgaser på ett års tid? Företaget Neste vill skapa engagemang på vägen mot ett fossilfritt Sverige. Deras expertis finns inom förnybara drivmedel. När de ville investera i smart solel och energieffektivisera byggnader, vände de sig till Aktea för expertrådgivning.

För att nå målet med ett fossilfritt Sverige 2045 måste många aktörer samverka, menar det finska företaget Neste som är världens största producent av förnybar diesel. De kallar sin utvecklingsresa för ”Journey to Zero”. Ett av projekten mot målet kretsar kring den idylliska ön Lidö. Ön är ett av Norrtälje skärgårds mest populära resmål som tar emot tiotusentals besökare per år. För fyra månader sedan kontaktade initiativtagarna bakom Zero Island-projektet Aktea för att få hjälp med att få viktiga installationer på plats som kunde föra dem närmare nollvisionen.

Förnybar och lokal energiförsörjning

När Aktea kom in i bilden hade Neste och deras samarbetspartners på Lidö redan varit igång med projektet i några månader. Man hade planer på att ersätta de bränslen som används till arbets- och transportfordon på ön med förnybara alternativ. Nu drivs öns bilar och fyrhjulingar av förnybar diesel. Nästa steg var att se över hela öns energiförsörjning för att utreda var förnybara energikällor kunde sättas in.

– Projektet hade en lista på de investeringar de ville göra. Vårt uppdrag bestod i att utgöra svensk kontaktyta och ta in offerter, upphandla entreprenörer plus att koordinera leveranser och installationer på ön inom de tidsramar som satts upp. Vi bedömde i viss mån även rimligheten i deras förslag, förklarar Gunnar Sundby, energikonsult på Aktea.

– För oss är det en hederssak att se till kundnyttan hela vägen och rekommendera kostnadseffektiva lösningar även i frågor utanför energiområdet. På Zero Island utmanade vi beställarens ”färdiga” planer och blev delaktiga i logistik, teknikval, hållbarhet, utförande med mera, säger Ellinor Forsström, energikonsult på Aktea.

Från solceller till värmepumpar

Aktea har utgjort teknikstöd och koordinerat följande förbättringsåtgärder i projektet:

  • Koordinering av installation av solpaneler för att lokalt producera hållbar energi. Den ursprungliga idén var att placera solceller på taken till befintliga lantbruksbyggnader, men vi landade till slut i en solcellspark på mark bredvid värdshuset.

  • Utbyte av belysning till LED i värdshus, vandrarhem och utomhus. I stugorna vid vandrarhemmet har dessutom rullgardiner installerats som är utvecklade för att minimera värmeförluster genom fönstren.

  • Införskaffande av varmkompost med effektiv nedbrytningsprocess för ”zero waste” vid restaurangen där matavfallet kan bli till jord i den lokala potatisodlingen.

  • Installation av luft/luft-värmepumpar för att ersätta direktverkande el i fem hus intill vandrarhemmet. I själva vandrarhemmet lät vi installera en luft/vatten-värmepump som ersatte en elpanna.

       
        

 Gunnar Sundby, energikonsult på Aktea, ser över inställningarna i styrdatorn till en nyinstallerad värmepump på Lidö.

 

Aktea koordinerade transporten av Nolla Cabin som kom till Räfsnäs på lastbil och vidare till Lidö via båt. Till den tänkta platsen saknades väg ända fram.


Koldioxidneutrala bröllop och klimatsmart övernattning

Lidö Värdshus med intilliggande vandrarhem tar emot majoriteten av besökarna. I sommar erbjuder man koldioxidneutrala bröllop, där i princip alla helger är fullbokade under hela säsongen. Från midsommar serveras den lokalproducerade nollmenyn som komponerats av stjärnkocken Jonas Nilsson. Menyn baseras på lokala, ekologiska råvaror i säsong för sänkta koldioxidutsläpp.

I projektet på Lidö ingår även ett koncept kallat Zero Vacation. Där du kan övernatta helt fossilfritt i skärgården genom att checka in i stugan Nolla Cabin. Solpaneler på taket värmer upp den enkelt inredda stugan för två.

Nära noll kräver samarbete

Resan med omvandlingen av ön Lidö till en hållbar Zero Island är i princip i hamn. Neste jobbar vidare ihop med sina samarbetspartners för att undersöka fler lösningar som kan bidra till lägre utsläpp. För att nå nollmålet klimatkompenserar man för det sista gapet.

– Det krävs en lösningsorienterad helhetssyn för att manövrera ett ambitiöst projekt som Zero Island. Det är det som gör denna typ av uppdrag så roliga att få komma in i och bidra till. Vi kan hjälpa till med allt från energiberäkningar till installationer på plats. Oavsett om det gäller nya anläggningar eller optimering av befintliga system, säger Ellinor.

Här kan du läsa mer om Zero Island


Akteas mål är att hjälpa fler företag att sänka sina energikostnader och bidra till ett bättre klimat. Klicka här för att läsa mer om vårt tjänsteutbud.