Start Nyheter Kundcase
Fastighetsägarna Stockholm låter medlemmar utreda sin solcellspotential i workshops

Fastighetsägarna Stockholm låter medlemmar utreda sin solcellspotential i workshops

Intresset för solceller ökar bland fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. I höst har Fastighetsägarna bjudit in till tre workshops, där medlemmar får ta reda på hur potentialen för solceller ser ut på deras fastighet under handledning av solelspecialister från Aktea. Varje deltagare ska kunna lämna workshopen med det underlag som krävs för att kunna fatta beslut om en investering.

Anni Carpelan, Utvecklingschef hos Fastighetsägarna Stockholm, berättar om satsningen:
– Platserna till höstens workshops fylldes snabbt och vi fick ordna med väntelistor. Jag ser det som ett tydligt tecken på att våra medlemmar vill vara med och bidra till en hållbar utveckling. Förra året anordnade vi seminarier kring solceller där deltagarna fick veta mer om tekniken, utvecklingen och de förenklade bygglovsreglerna. I år ville vi ge dem en chans att komma längre och gå ”från ord till handling”!

Upplägg på höstens workshops med förstudie kring solceller

Varje tillfälle leds av Kristin Vanky och Jon Malmsten från Aktea Energy, båda med en gedigen erfarenhet av att hjälpa fastighetsägare med förstudier och projektledning av solcellsinvesteringar. Upplägget på tre timmar mixar teori och praktik och är uppdelat i fyra block:

  1. Takets fysiska förutsättningar och tillgänglig yta för solceller
  2. Elanvändning och dimensionering av solcellsanläggningen
  3. Simulering av den potentiella solelproduktionen
  4. Ekonomisk beräkning med Investeringskalkyl för solceller

Hinner man göra en förstudie på tre timmar utan förkunskaper?

– Vi hinner titta på ett tak per organisation och varje tillfälle har plats för åtta deltagare. De har med sig underlag som de har fått i uppgift av oss att ta fram på förhand. Det rör timvärden på elanvändning, storlek på säkring, takriktning och -lutning, ålder på takbeläggning mm. Då kan vi jobba praktiskt under workshopen. Alla har egen dator med sig och steg för steg går vi igenom förutsättningarna för deras utvalda tak, berättar Jon Malmsten.

– Efter workshopen får de skicka sina underlag och ifyllda resultatblad till oss för kvalitets-granskning. Sedan återstår att ta upp frågan internt och besluta om man vill gå vidare mot en investering, förklarar Kristin Vanky.

Planerar Fastighetsägarna fler workshops kring solel framöver?

– Det är klart att vi vill vara en tongivande aktör i omställningen och stötta våra medlemmar att hitta lönsamma investeringar! I denna omgång var workshopen kostnadsfri för medlemmar och vi stod för lokal och fika. Men med ett sådant tryck på kursen behöver vi kanske hitta en ny form. Vi har ju cirka 4500 medlemmar i Stockholms och Gotlands län, såväl privata och kommunala fastighetsägare som bostadsrättsföreningar, säger Anni Carpelan.

 Ladda ner kundcaset om Fastighetsägarnas solcellsutbildning som PDF


Vill du också sänka och framtidssäkra din verksamhets energianvändning?

Akteas konsulter är oberoende specialister på energieffektivitet, förnybar energi och sund inomhusmiljö i fastigheter och verksamheter. Vårt mål är att hjälpa fler företag att sänka sina energikostnader och bidra till ett bättre klimat. Därför har vi samlat ett kärnteam inom solel med fem specialister. De kompletteras av bolagets många andra kompetenser – alla med en helhetssyn på energi. Utöver smart solel utför vi tjänster inom energieffektivisering, energistrategi, energi-samordning, kartläggningar och kontroller, driver utbildningar, utvecklingsprojekt och mycket mer.

Kontakta oss idag för att prata om ditt företags förutsättningar och mål. Vilket kontor ligger närmast dig?
STOCKHOLM, Kristin Vanky, 0765-66 93 77, kristin.vanky@aktea.se
STOCKHOLM, Jon Malmsten, 0700-10 01 20, jon.malmsten@aktea.se
UPPSALA, Richard Thygesen, 0760-11 69 53, richard.thygesen@aktea.se
GÖTEBORG, David Gudmunds, 0734-35 39 63, david.gudmunds@aktea.se
MALMÖ, Ellinor Forsström, Malmö, 0739-22 33 56, ellinor.forsstrom@aktea.se

Läs mer om våra tjänster inom solel