Start Nyheter Händer hos Aktea
Albin Carlén ny energisk kontorschef för Aktea Stockholm

Albin Carlén ny energisk kontorschef för Aktea Stockholm

Aktea välkomnar Albin Carlén som ny chef för Stockholmskontoret från maj månad. Han har arbetat i nära tio år med energiomställningen, dels på Energimyndigheten, dels i Forum för smarta elnät. På Aktea ser Albin fram emot att kunna arbeta mer konkret med att stötta fastighetsägare och företag i energifrågor och inte minst att lära känna sina nya drivna kollegor.

Vad är det som gör energiområdet spännande, enligt dig?

– Som ”teknikoptimist” tycker jag att vi befinner oss i ett oerhört spännande läge, med en enorm potential i befintlig och ny teknik och med kostnader för investeringar som faller. För oss energikonsulter handlar det om att hjälpa kunder att se vilka möjligheter som finns och stötta dem i deras strategiska och systematiska arbete och finnas där under genomförandet av projekt inom förnybar energi, transport och energieffektivisering.

Du som har jobbat med smarta elnät på regeringsinitiativ, både nationellt och internationellt, hur ser du på elsystemens utveckling?

– Jag har en systemsyn efter att ha jobbat väldigt brett med energifrågor; från tillförsel av energi i form av exempelvis sol- och vindkraft till energianvändning i fastigheter och industrier, liksom distribution av el och värme. Dels tror jag på en ökad grad av flexibel användning av energi där el- och värmeproduktion bättre matchas med användningen, dels att jobba mer med nya lagringstekniker som batterier eller vätgas. Jag ser också fordonsflottan som en enorm resurs i elsystemet. Det är också härligt att se den snabba utvecklingen av förnybar el i form av vindkraft som får fördubblad kapacitet inom de närmsta åren. Och solenergi som växer kraftigt.

Varför sökte du dig till Aktea?

– Jag har följt Akteas resa med intresse över tid. Bland annat satt jag på andra sidan bordet när de för cirka fyra år sedan valdes ut av Energimyndigheten att agera energiexperter åt små och medelstora företag över hela landet i så kallade Energieffektiviseringsnätverk. Jag har sett Aktea växa och bli etablerade i branschen, samtidigt som det är ett piggt företag i fortsatt utveckling.

Hur alstrar du energi personligen?

– Som en social person får jag energi av sammanhang. Därför ska det bli riktigt kul att lära känna alla kollegor, vilket är lite knepigt just nu, i tider med krav på social distansering. Ofta lär jag mig mycket av att vara frågvis och är genuint intresserad av hur olika organisationer och projekt fungerar.

Det är också viktigt för mig att ha ett aktivt liv utanför jobbet. Jag gillar att åka skidor, paddla kajak eller delta i någon klubbsport. Det har till exempel blivit en hel del landhockey tidigare. Min nästa grej blir en kurs i orientering. Numera trivs jag också med att kunna cykla till och från kontoret i Gamla stan. När jag kommer hem badar jag och min fru gärna i Mälaren. Vårens premiärbad är redan avklarat.