Start Nyheter Händer hos Aktea
Lukas och Adrian ser till att Akteas backoffice ligger i framkant

Lukas och Adrian ser till att Akteas backoffice ligger i framkant

Visste du att Backoffice kommer från arkitekturen i äldre kontorsbyggnader i USA, där den främre kontorsdelen stod för sälj och kundkontakt, medan de som sysslade med utveckling och bokföring fick sitta i en bakre lokal? I nutida, digitaliserade bolag, som Aktea, är Backoffice en central funktion. Lukas och Adrian berättar mer!

Hur länge har ni jobbat här på Aktea?

– Jag, Lukas Lindroos, började min resa på Aktea i september 2018. Först deltid fram tills sommaren 2019 och då bestämde jag mig för att ta ett sabbatsår från studierna för att jobba heltid på Aktea. Nu och framåt blir det återigen studier och deltidsjobb på Aktea. Därför delar Adrian och jag på tjänsten!

– Och jag gjorde min första arbetsdag den 10 augusti, så jag har varit anställt i drygt två veckor nu, berättar Adrian Bagger Toräng.

Berätta om er roll hos oss – vad pysslar Backoffice typiskt med?

– Kort och gott innebär Backoffice på Aktea lite allt möjligt, förklarar Lukas. De senaste åren har Aktea satsat mycket på att ligga i framkant vad gäller digitala stödsystem och arbetssätt. Vi använder stora delar av Microsofts portfölj, såsom SharePoint, Dynamics 365 och Power BI. Backoffice ansvarar för att förvalta och utveckla systemen, ta fram underlag och nyckeltal och internutbilda alla på Aktea i hur de kan dra nytta av den potential systemen har.

– Därtill innebär rollen även en del ekonomiarbete med bokföring och fakturering, men också mer generella arbetsuppgifter som att boka konferenser eller agera IT-support, tillfogar Adrian. Det bästa med rollen är att man får en väldigt central funktion inom företaget. Att säga att Backoffice sitter ”längst in på kontoret” stämmer därför inte riktigt. Vi har förvisso inte jättemycket kundkontakt, men desto mer kontakt med alla på Aktea!

Vad är det ni pluggar till parallellt och vad fick er att välja ämnesområde?

– Parallellt med deltidsjobbet på Aktea studerar jag till civilingenjör inom industriell ekonomi med inriktning Energisystem på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, börjar Lukas. Jag har alltid varit väldigt intresserad av hur tekniken och ekonomin samspelar, och eftersom energiområdet är ständigt aktuellt och har spännande utmaningar kändes valet givet.

Även Adrian studerar på KTH och till civilingenjör inom Industriell ekonomi, med master-inriktning Effektiv energianvändning:  –  Jag valde utbildningen baserat på ett långvarigt intresse för både ekonomi och teknik, som jag får kombinera här.

Vad tänker ni om Aktea som företag?

– Första gången jag hörde om Aktea var när Lukas försökte övertala mig att söka jobb där, förklarar Adrian. Vid det tillfället var jag inte särskilt intresserad av att jobba parallellt med studierna, men när jag tittade närmare på Aktea som företag fick det mig att tänka om! Delvis för att Aktea arbetar mycket inom energieffektivisering, som intresserar mig särskilt, men även för att arbetsplatsen verkade vara trevlig. Lukas lyckades måla upp en väldigt bra bild av Aktea som arbetsplats för mig – som dessutom har visat sig vara sann!

– Aktea är i mina ögon ett företag som ständigt gör sitt yttersta för att utvecklas, förklarar Lukas. Det är hela tiden fokus på att skapa värde för kunderna, växa och bli bättre på det vi gör, oavsett om det handlar om att förändra arbetssättet i uppdragen eller utveckla en ny Power BI-rapport för bättre koll på siffrorna. Sedan jag började på Aktea, har vi växt med mer än 50 % i antalet medarbetare, och visionen är att fortsätta i samma spår. Det upplever jag leder till en företagskultur där alla känner att det hela tiden sker något nytt, som engagerar medarbetarna.

Vad ska man helst fråga er om för att få era energinivåer att stiga (och kanske lyckas få ännu snabbare support)?

– Normalt sett hade fotboll och AIK varit ett givet samtalsämne, men med tanke på nuvarande placering i Allsvenskan passar det bättre att fråga om cykling, resmål eller favoritserien på Netflix, förklarar Lukas.

– Jag gillar också fotboll, säger Adrian, fast då är det Real Madrid som gäller. Så om Real nyligen vunnit en titel, ett derby eller El Clásico får det gärna tas upp! Annars går det bra att prata om träning och matlagning!
 

Är du snart klar med studierna? Aktea tar löpande emot ansökningar från studenter från energitekniska utbildningar för uppsatser, praktikplatser, sommarjobb och framför allt anställning. Kontakta våra kontorschefer för mer information.