Start Nyheter Delad kunskap
Klarar ni den nya energikartläggningen i tid?

Klarar ni den nya energikartläggningen i tid?

I en intervju för Vattenfalls blogg om hållbar energi, Energy Plaza, förklarar Kristin Vanky, en av Akteas energiexperter, hur man lyckas med nya EKL, energikartläggningen av stora företag.

Deadline i slutet av första kvartalet 2021

Alla större företag måste göra en energikartläggning, EKL, och lämna in rapporteringen senast den 31 mars 2021. En energikartläggning är ett utmärkt tillfälle att göra sin energianvändning mer effektiv och hållbar och förutsättningarna är ännu bättre den här perioden.

Ny period med nya förutsättningar

I år började den andra perioden för den lagstadgade energikartläggningen av stora företag som pågår fram till och med 2023. Det finns förändringar jämfört med den förra perioden som är bra att ha koll på och förutsättningarna för att effektivt minska sina energikostnader är goda. Bland annat kan den detaljerade kartläggningen genomföras på två olika sätt beroende på företagets totala energianvändning. 

Läs intervjun med Kristin Vanky i Vattenfalls blogg Energy Plaza för vidare information inklusive svar på följande frågor:

1. Vilka måste genomföra energikartläggningen, EKL?
2. Hur går en EKL till?
3. Vad är nytt för den här perioden jämfört med den förra?
4. Hur får man ut så mycket som möjligt av en energikartläggning?
5. Hur kan man få hjälp med obligatorisk kartläggning?


"Allra bäst är om kartläggningen blir en naturlig del av företagets energiarbete. Att organisationen engageras både uppåt och nedåt. Oavsett myndigheternas krav så kan en kartläggning hjälpa företaget att sänka kostnader och göra verksamheten mer hållbar."

Kristin Vanky, ansvarig för Akteas segment Energistrategi

>> gå vidare till intervjun i Vattenfalls blogg Energy Plaza