Start Nyheter Delad kunskap
Kan en solcellsanläggning nära flygplatsen blända flygplan vid inflygning?

Kan en solcellsanläggning nära flygplatsen blända flygplan vid inflygning?

Så löd frågeställningen i en studie och analys som Akteas grupp inom Smart solel nyss fullföljt. Vi genomförde en rad olika simuleringar i ett program som vi har licens till för att kunna dra slutsatser och rekommendera lämplig placering för en lönsam solcellsinvestering med tryggad flygtrafiksäkerhet.

Våra oberoende experter inom tjänsteområdet för Smart solel på Aktea Energy har jobbat med olika uppdrag där vi undersöker risken för reflektioner från en solcellsanläggning i anslutning till flygplatser, motorvägar, och flerbostadshus. Studierna analyserar reflektionen och risk för bländning som kan orsaka så kallad flyktig blindhet och som i sin tur kan påverka flygtrafik, landtrafik eller invånare.

Analys visar att en solcellsanläggning med viss placering medför risk att vid klart väder orsaka reflektioner, som kan innebära bländning.

Vi kan hjälpa er i fall en solcellsanläggnings placering behöver ytterligare undersökning för att undvika risk för bländning och reflektioner. Aktea Energy har solcellsexperter runtom i landet som samarbetar på tvärs mellan kontoren. Kontakta oss så berättar vi mer. 


Läs mer om vad vi kan hjälpa till med inom området för solel.