Start Nyheter Händer hos Aktea
Bosse Wikensten vill energi- och effekteffektivisera mer i västra Sverige

Bosse Wikensten vill energi- och effekteffektivisera mer i västra Sverige

Nu är det Bosses tur, certifierad energikartläggare och energiexpert och ny senior energikonsult med bas på Aktea i Göteborg, att svara på några frågor så att vi är känna honom lite bättre!

Hej Bosse, ny, senior energikonsult på Aktea i Göteborg! Vem är du och var kommer du ifrån? 

– I botten är jag civilingenjör i Kemiteknik med inriktning Energi-och miljöteknik. I arbetslivet har jag haft kundansvar för energianalytiskt arbete och elupphandling, haft konsultuppdrag inom energieffektivisering beträffande el, värme och kyla i industriella anläggningar, i fastigheter och för handelsföretag, har utfört energideklarationer och energikartläggningar med mera. Jag har även haft nöjet att på senare år få delta i utbildning av certifierade energiexperter och certifierade energikartläggare. 

Min uppväxt ägde rum i Tranemo och mycket tid spenderades även på mina morföräldrars gård öster om Ulricehamn. Utvecklade en hatkärlek till dessa mindre samhällen där idrott och föreningsliv tog mest utrymme i mitt liv. Cirkeln sluts, för nu bor jag och min familj i en liten gårdsby vid Hökerum, mellan Borås och Ulricehamn. 

Hur kommer det sig att det är just energieffektivisering som blivit ditt fokus?  

– Ett allmänt intresse av att inte slösa med resurser i onödan. Energi är intressant, och således är energieffektivisering intressant att arbeta med. På senare tid har även effekt-effektivisering blivit nästan ännu mer aktuellt än energieffektivisering. 

Du har ju bred erfarenhet inom energiområdet – har du något specialområde? 

– Min ”superkraft” är nog det faktum att jag är bra på att utbilda och förklara för beställare hur de kan göra saker bättre och vad det kan leda till med min teoretiska och praktiska helhetssyn. Jag drivs av att se de resultat man kan åstadkomma tillsammans. 

När jag arbetade i ett praktiskt doktorandprojekt var jag med och utvecklade en lågtemperaturdriven absorptionskylmaskin som ledde till installation av en pilotanläggning i Göteborg sommaren 2000, så det får jag väl också kalla ett specialistområde! Dessutom är jag hyfsat bra på skotsk engelska efter att både ha arbetat i och pendlat till Skottland under några år.  

Nu blir Aktea Energy din nya arena att verka ifrån! Vad avgjorde valet?  

– Den typ av uppdrag som Aktea har lockade mig, liksom möjligheten till flexibilitet mellan arbete på kontoret och hemifrån. 

Vad gillar du att göra på fritiden?  

– Då spenderar jag tid med familjen, min fru och våra två barn, plus att jag följer IF Elfsborg – gärna på arenan och allra helst i klacken! 

Välkommen!
 

Vill du diskutera möjligheter med Bosse eller någon annan av våra specialister inom energieffektiviseringsområdet? Hör av dig till ditt närmaste Aktea-kontor!