10 mar. 2019
Bageriet Sjöstrand och Erics Bröd med anor från 1922 har sin högsäsong under tiden för fastlagsbullar. För två år sen gick de med i EENet för att sätta energi på dagordningen. I en slöserijakt under ledning av oss på Aktea, fick man även upp ögonen för de mjuka åtgärderna, som många gånger är helt investeringsfria.
Bageriets sänkta energikostnader blir grädde på moset
– Det vi kallar Slöserijakten är bland det roligaste uppdrag man kan göra med en kund, berättar Annika Mattsson från Aktea. Den investerade tiden vinner kunden som regel lätt tillbaka i kostnadsbesparingar. Vi ger handfasta tips och coachar dem i själva genomförandet av de mest prioriterade punkterna till effektiviseringar.
Metodiken bakom Slöserijakten som lärts ut i EENet bygger på Lean – men kräver inte några större förberedelser eller bakgrundskunskaper i teorin för deltagarna från företaget.
Slöserijakten inleds med att vi står och iakttar produktionen under ett par timmar, ställer
frågor till medarbetare och antecknar det vi ser på post-it-lappar. Syftet är att gemensamt se vad som går att göra annorlunda. Finns det beteende som slösar energi eller tid? Finns det beteende som kan förbättras så arbetsmiljön blir säkrare? Fungerar alla processer som tänkt? Var finns det glapp? Efter analysen diskuterar vi med kunden vad vi sett i produktionen. Slutligen görs en bearbetning av post-it-lapparna som utmynnar i en konkret handlingsplan.
Två veckor senare hade vi uppföljningsmöte hos Bageriet Sjöstrand och Erics Bröd, i Munka Ljungby strax utanför Ängelholm. De som var med på slöserijakten hade sedan sist fått nya insikter kring hur de arbetade, men även hur kollegor som inte varit involverade i övningen arbetade. Själva tänkte de mycket mer på hur de stängde dörrar mellan kyla och värme och försökte hitta fler förbättringar i det dagliga flödet. Den stora fördelen med Slöserijakten är just att kunden är med och får direkta ahaupplevelser som troligare ger förändring, än om vi som konsulter skulle göra en egen utredning. Då blir det många gånger en pappersprodukt som sällan omvandlas till nytta.
– Samarbetet med Aktea har hjälpt oss att både se och förstå hur vi kan effektivisera för att minska våra kostnader. El och kyla är kritiska faktorer i livsmedelshantering, men vi har lärt oss att även mindre justeringar i dagliga rutiner och produktionslayout verkligen kan göra skillnad, säger Bosse Johansson på Bageriet Sjöstrand och Erics Bröd.
Slöserijakten är ett initiativ som sprungit ur bageriets medverkan i ett regionalt Energieffektiviseringsnätverk, EENet. Nätverken som stöds av Energimyndigheten syftar till att hjälpa små och medelstora företag att effektivisera sin energianvändning med 15 % under en fyraårsperiod. I nätverket som Bageriet Sjöstrand och Erics Bröd ingår i finns ytterligare åtta skånska företag. Annika Mattsson från Aktea Malmö är coachande energiexpert, vilket innebär att hon ger varje företag stöd med energikartläggning, handlingsplan och uppföljning av åtgärder. Hon brukar förklara det som att hon är en ”PT i energi”, där företagen ska effektbanta och få en egen träningsplan att förhålla sig till för att nå sina mål.
– En av de största fördelarna med att engagera oss från Aktea är att vi jämt är ”ute på golvet” i vitt skilda branscher, intygar Annika Mattsson. Inte minst i EENet, där deltagarna sinsemellan också triggar varandra till att satsa, leder våra insatser till många konkreta resultat. Vår breda och praktiska erfarenhet gör att vi vet hur man justerar olika styrsystem och kan genomskåda om något reglage står fel. Vi ställer upp som energicoacher hela vägen!
Blir du nyfiken på vad en slöserijakt skulle kunna leda till i din verksamhet?
Akteas konsulter är specialister på energieffektivitet och sund inomhusmiljö i fastigheter och verksamheter. Vi vill hjälpa fler företag att sänka sina energikostnader och bidra till ett bättre klimat.
Kontakta oss så att vi tillsammans kan resonera kring ditt företags förutsättningar och mål!