08 mar. 2024
Akademiska Hus går i bräschen för Sveriges gröna omställning med en av landets största solcellsanläggningar. I dagsläget kan Ademiska Hus skryta med sina över 140 installerade anläggningar som under 2023 har producerat 9,7 miljoner kWh ren el, något som gör Akademiska Hus satsning på solenergi till en ledstjärna i branschen och visar på hur effektiva solceller är även i Sverige.
Effektivt utnyttjade takytor och integrerad solenergi bidrar till en grönare framtid
Som ett led i sitt omfattande arbete för att minska mängden levererad energi och satsningen på lokalt producerade förnybara energikällor, tittar Akademiska Hus på sina takytor igen för att se över om man kan bygga mer och större. Vilket få fastighetsägare har gjort hittills.
– Ofta bygger man sin anläggning och tänker att man är klar där, vi vill se över om man kan bygga vidare på det vi redan har installerat. Många som har byggt solceller på sina tak anser sig vara klara och riskerar att gå miste om värdefull solelproduktion, säger Andreas Wiman, energiingenjör på Akademiska Hus, som har varit drivande i frågan om att förtäta solcellsanläggningarna i Stockholm.
– Energin från solcellerna kommer främst att kunna användas för den dagliga driften av lokalerna. I många av våra campusområden står många byggnader på samma elabonnemang och därför kan eventuellt överskott av solel indirekt föras mellan byggnaderna och på så sätt möjliggöra större anläggningar, fortsätter Andreas.
För att utforska möjligheterna med förtätningen tog Andreas kontakt med Aktea, som är Akademiska Hus upphandlade leverantör och som kunde bidra med solcellsutredningar, takinventeringar, solcellsförstudier och en lönsamhetskalkyl för att ge ett gediget beslutsunderlag. Projektet omfattade tre byggnader som med sin komplexa arkitektur presenterade olika utmaningar för utbyggnationen. En utmaning var såklart att de bästa takytorna redan var upptagna av befintliga solceller och att de resterande ytorna har fler hinder som kan orsaka skuggningsproblematik.
Genom att rita upp byggnaden och alla dess hinder i 3D kan skuggningsförluster simuleras för att ge en rättvisande beräkning av förväntad solelproduktion. Systemutformningen är också viktig att ta hänsyn till så att anläggningarna blir byggbara. I uppdraget undersöktes också befintliga elcentraler för att se om det fanns behov av komplettering eller utbyggnad. Med effektivt utnyttjade ytor och integrerad solenergi i sin strategi, tar Akademiska Hus ytterligare ett steg mot att förverkliga sitt mål om en klimatneutral verksamhet till 2035 och bidrar till en grönare framtid.
– Det är inspirerande att se att Akademiska Hus har legat på i frågan om att få upp fler solpaneler på sina tak. På de tre byggnaderna som vi utrett åt Akademiska Hus beräknas förtätningen ge ett årligt tillskott på ca 255 000 kWh lokalt producerad solel. Något man annars hade gått miste om, säger Olof Sandell som är energikonsult på Aktea och expert solceller.
Akademiska Hus har beslutat att gå vidare i processen för att förverkliga installationerna och projektet kliver nu in i bygglovsfasen.
Inspireras du av Akademiska hus och vill undersöka om din solcellsanläggning går att förtäta med fler solceller?
Akteas konsulter är specialister på elektrifiering och vill hjälpa fler företag att sänka sina energikostnader och bidra till ett bättre klimat. Kontakta oss idag för att prata om ditt företags förutsättningar för en utökad solenergiproduktion.