Energiprojekt

Med en energideklaration får du en bra bild över byggnadens aktuella energistatus och inomhusmiljö

Vad är en energideklaration och varför är den så viktig?

Syftet med en energideklaration är att främja effektiv energianvändning och ett bra inomhusklimat genom att visa hur mycket energi som går åt i en byggnad. Det är ett enkelt och effektivt sätt att hitta felaktigheter i energianvändningen och att hitta lösningar som gör byggnaden mer energismart. Nästan alla bostäder, hyresfastigheter och kommersiella lokaler ska vara energideklarerade och måste utföras av oberoende certifierade energiexperter på uppdrag av byggnadsägaren. Om man ska sälja eller hyra ut en byggnad måste man enligt lag kunna visa en energideklaration.

Idag står bygg- och fastighetssektorn för ca. 40% av den sammanlagda energianvändningen inom EU och är en av de sektorer som har störst energibesparingspotential. Enligt ett EU-direktiv är alla medlemsländer förpliktigade att främja energieffektivitet, energibesparingar och utveckling av nya och förnybara energikällor. I Sveriges fall är det Boverket som har tillsynen över energideklarationerna och förvaltar energideklarationsregistret. I det fall att en byggnadsägare inte energideklarerar kan Boverket skicka ut ett föreläggande som i värsta fall kan förenas med ett vite, som i sin tur kan dömas ut av domstol.

Men det är inte bara en piska, med en genomförd energideklaration kommer ägaren av byggnaden att få en bra bild över byggnadens aktuella energistatus och inomhusmiljö. Man presenteras även med möjligheterna till att minska energianvändningen, utan att behöva sänka kvalitén på inomhusmiljön. Energideklarationer är idag kanske mer aktuella än någonsin eftersom det är en grundpelare för byggnadsägaren när det gäller att spara pengar, frigöra kapacitet i elnätet och bidrar med mindre utsläpp.

Energiexperternas oberoende

Som certifierade energikartläggare är vi ansvariga för att lämna objektiva och kostnadseffektiva åtgärdsförslag baserade på resultatet från energideklarationen. En energideklaration är giltig i 10 år och kan med fördel göras om efter att man har genomfört energieffektiviseringar i byggnaden.

Vad innehåller en energideklaration?

  •  Energiklass. I deklarationen anges en energiklass för byggnaden, vilket baseras på byggnadens energiprestanda. Där energiklass A står för en låg energianvändning och G för en hög. En byggnad som har en energianvändning som uppfyller kraven som ställs på ett nybyggt hus idag får energiklass C eller bättre.
  • Energiprestanda beskriver hur bra byggnadens energirelaterade egenskaper är. Det är ett sammanvägt mått på byggnadens byggnadstekniska och installationstekniska egenskaper. I Boverkets byggregler (BBR) ställs minimikrav på en byggnads energiprestanda genom ett primärenergital. Primärenergitalet ligger även till grund för vilken energiklass en byggnad får vid energideklaration.
  • Energianvändning för uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och byggnadens fastighetsel.
  • Byggnadens värmesystem.
  • Den totala uppvärmda arean.
  • Om radonmätning är utförd eller inte och eventuellt värde.
  • Om OVK (obligatorisk ventilationskontroll) är genomförd.
  • Förslag på energibesparingsåtgärder som lämnas av den certifierade energiexperten. Dessa kan exempelvis vara injustering av värme/ventilationssystem, egenproducerad energi i form av solceller eller vattenbesparing.

ICA Maxi Nacka

Modern kylteknik, ny belysning och intrimmad ventilation. Åtgärderna hjälper livsmedelsbutiker att sänka energinotan rejält. För en stor butik i Nacka kan det innebära besparingar på 1,5 miljon kronor per år. VVS-Forum uppmärksammar ICA Maxi i Nacka, som samarbetar med Aktea om energieffektivisering och nya köldmedium.

Bageriet Sjöstrand och Erics Bröd

Bageriet Sjöstrand och Erics Bröd med anor från 1922 har sin högsäsong under tiden för fastlagsbullar. För två år sen gick de med i EENet för att sätta energi på dagordningen. I en slöserijakt under ledning av oss på Aktea, fick man även upp ögonen för de mjuka åtgärderna, som många gånger är helt investeringsfria.

Neste anlitade Aktea som energirådgivare i projektet Zero Island

För att nå målet med ett fossilfritt Sverige 2045 måste många aktörer samverka, menar det finska företaget Neste som är världens största producent av förnybar diesel. De kallar sin utvecklingsresa för ”Journey to Zero”. Ett av projekten mot målet kretsar kring den idylliska ön Lidö. Ön är ett av Norrtälje skärgårds mest populära resmål som tar emot tiotusentals besökare per år. För fyra månader sedan kontaktade initiativtagarna bakom Zero Island-projektet Aktea för att få hjälp med att få viktiga installationer på plats som kunde föra dem närmare nollvisionen.

Vad vi menar med energiprojekt och hur går tillväga för att genomföra dem.