27 jan. 2022
Strax före jul fick HSB Malmö ett kvitto på att man lyckats väl i sin förvaltning av Nordens högsta byggnad. Aktea bidrog som sakkunnig när Turning Torso erhöll betyget silver med certifieringssystemet Miljöbyggnad iDrift.
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB installerar solceller runt om i landet
För att reducera sin energiförbrukning, bidra till energiomställningen och samtidigt minska belastningen på elnätet, har SBB accelererat sitt strategiska energiarbete. Som tidigare samarbetspartner till Aktea, med tidigare uppdrag i form av projektledning av solcellsinstallationer tillsammans, valde SBB att åter välja Aktea när man beslutade sig för att utöka sina solcellsanläggningar och installera nya paneler på ett antal byggnader i Stockholmsområdet. I samband med projektet passade SSB också på att se över takens skick och genomföra eventuella förstärkningar och takomläggningar där det behövdes.
”Det här projektet är en del i vår hållbarhetsvision och vårt mål att bli klimatpositiva. Eftersom vår största källa till växthusgasutsläpp är energianvändningen i fastigheterna är solcellsprojekt som det här ett led i den riktningen”, Jonnie Malmlöf.
På de dryga 20-talet fastigheter kommer både små och stora anläggningar finnas, med några installationer som redan är klara och andra som kommer byggas under den senare delen av 2023 och i början på 2024. Det förväntade resultatet av installationerna är i storleksordningen 1,5 MW installerad effekt, eller en självförsörjningsgrad på mellan ca 10–40%. Något som kommer vara mycket gynnsamt för SBB, då det är verksamheter med en hög del av sin elförbrukning dagtid som solcellerna installeras på.
Uppdraget bestod av tre delar: 1) en initial förstudie för att se på byggnadernas potential för solel, 2) en vidare utredning av byggnaderna på plats, och 3) upphandling och projektledning under installationerna.
Med hjälp av satellitbilder tog man fram ett första förslag på layouter, simulerad elproduktion och kunde ge en översyn av kostnadsbilden inför investeringen. Utifrån de föreslagna solcellsanläggningarna beräknades sedan möjligheten till elproduktion och vilken grad av egenanvänd el som man kunde förvänta sig i varje aktuell byggnad. Man såg även över vilka byggnader som var mest lämpade för installationerna och kunde med en lönsamhetskalkyl gemensamt kika på vilka byggnader som borde prioriteras och vilka som man kunde avvakta med.
För varje anläggning som valdes ut för vidare utredning gjordes sedan platsbesök och designades 3D-modeller. Utifrån modellerna kunde man sedan noggrant redogöra för takens potential och om det fanns några eventuella skuggningar. I detta steg bistod Aktea även med att anlita en konstruktör som följde med ut för att bedöma bärigheten på taken.
I upphandlingsfasen togs ett förfrågningsunderlag fram som skickades ut till entreprenörer varpå anbud togs in och utvärderades för att kunna välja den entreprenör som på bästa sätt kunde genomföra installationen. Aktea stöttade SBB vid kontraktsskrivning, startmöte och byggmöten, platsbesök under produktion och ekonomiuppföljning.
”Som beställare kan det vara svårt att navigera bland alla aktörer, därför är det bra att ha en pålitlig partner i en sådan här satsning, något vi tar på stort allvar när vi väljer ut entreprenörer”, säger Eric Olsson som har projektlett arbetet.
Upphandlade byggnader installerades och Aktea bistod som projektledare genom hela installationsfasen. En del av arbetet innebar att ta in rätt extern kompetens vid rätt tillfälle, så som att i slutfasen ta in en besiktningsman för att säkerställa rätt kvalitet på installationen.
Går du i tankarna på att installera solceller?
Akteas konsulter är oberoende specialister på energieffektivitet och elektrifiering av fastigheter och verksamheter. Vi arbetar för ett stort antal fastighetsägare och företag från våra kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och Uppsala.