05 apr. 2024
I skärningspunkten mellan innovation och hållbarhet hittar vi rollen som energisamordnare – en specialistposition som växer fram som en avgörande del i nyproduktion och renovering av fastighetsbestånd. Trots dess kritiska betydelse, har det länge saknats en standardiserad definition av rollen, något som Aktea och Plan B tagit itu med i ett projekt under ledning av Energimyndigheten och IQ Samhällsbyggnad.
Energisamordnaren får en ny rollbeskrivning och ökad betydelse genom Nationella Riktlinjer
Som ett steg mot en strukturerad hantering av energifrågor inom byggbranschen har Aktea tillsammans med Plan B, på uppdrag av Energimyndigheten och IQ Samhällsbyggnad, utvecklat nya nationella riktlinjer för rollen som energisamordnare.
Sedan konceptet energisamordning introducerades för över ett decennium sedan, har bristen på en entydig definition lett till varierande praktiker och kompetensnivåer i branschen. Detta nya initiativ syftar till att standardisera och definiera rollen för att säkerställa enhetliga och effektiva processer.
Energisamordnaren, som vanligtvis är en nyckelspelare i stora renoveringsprojekt, har tidigare navigerat utan en klar rollbeskrivning, i skarp kontrast till väldefinierade funktioner som brand- och miljösamordnare. Projektets resultat inkluderar en omfattande rollbeskrivning som spänner över hela renoveringsprocessen, från idé till färdigställande och garantiperiod.
Med en klarare struktur och definierade arbetsprocesser för energisamordnare, stärks potentialen för att uppnå uppsatta energimål i renoveringsprojekt. Informationshanteringen kommer att bli mer strömlinjeformad, vilket möjliggör för energisamordnaren att effektivt följa och simulera byggnadens energiprestanda genom hela projektet.
”Att ha en energisamordnare vid sin sida är som att ha en oberoende slutbesiktningsman för energifrågor – avgörande för att nå projektets energimål”, säger Mats Åström, energikonsult på Aktea.
Denna ambitiösa satsning är ett viktigt steg framåt och förväntas inte bara höja kvaliteten på renoveringsarbete utan även appliceras på nybyggnation. Med denna utveckling siktar man på att förvandla energisamordnaren till en central och oumbärlig figur i varje projekt, med en tydlig röst i alla beslut som rör byggnadens energiprestanda.
Är du nyfiken på hur en energisamordnare kan transformera ditt nästa projekt, eller hur du kan integrera hållbara energilösningar redan från start? Kontakta ditt närmsta Aktea-kontor.