05 okt. 2022
Hur kommer energipriserna utvecklas det kommande 10 åren?
Först är det hög tid att se över hur du köper el och vilken nivå av risk du är beredd att ta. Man får oftast det billigaste priset om man sitter på ett rörligt/spotprisavtal, men då måste man också acceptera att man är utsatt i lägen med stora prisuppgångar, som vi har sett under 2022. Man kan få mycket mer flexibilitet med ett timpris, som har blivit en populär avtalsform under året, och om man har möjlighet att styra sin förbrukning kan man optimera för lägsta pris under dagen.
Känns full exponering som en oacceptabel risk och att du inte kan styra din förbrukning så mycket, då kan det istället vara intressant med andra alternativ, såsom fast pris och portföljförvaltning. En Corporate Power Purchase Agreement-lösning kan också vara en väg till ett långsiktigt stabilt elpris samt att investera i nya förnybara energikällor. När det kommer till andra energikostnader som elnätsavgifter och fjärrvärme är det mycket mer begränsat att ändra hur man köper, men samtidigt de är mer stabila och ändras oftast bara en gång per år. Största möjlighet att spara pengar är att säkerställa att man ligger på rätt effektnivå och har rätt abonnemangsform.
Det här årets extrema förutsättningar kommer troligtvis inte att vara alltför länge, utan man kan förvänta sig en sänkning. För dig som arbetar med energieffektivisering är det kanske än mer värdefullt att också fundera över hur priserna kan utvecklas under de kommande 10 åren, och vilka faktorer som kommer att påverka denna utveckling. Som exempel kan priset komma att variera mer under dagen med mer sol och vind i systemet, vilket blir en viktig faktor för de med timprisavtal.
Det som drivit upp elpriset mest innan 2022 har varit alla avgifter för elnät samt energiskatt. De avgifterna är viktiga för att finansiera energiomställningen och denna trend väntas försätta över en lång tid. När det kommer till fjärrvärme krävs dessutom en upprustning av systemet för att minska klimatpåverkan samt utbyggnad av nätverken för att täcka ökad efterfrågan. Troligtvis kommer det öka kostnader för fjärrvärme men man förväntar sig att det kommer att fortsätta vara den billigaste värmekälla (både ekonomiskt och miljömässigt).
Så vad betyder det för möjligheterna att planera sitt energiarbete? Först borde man säkerställa att man ligger på rätt typ av avtal för sin verksamhet och att det passar den risken som man är villig att ta. Sedan kommer det mer press på elsystemet med mer förnybar energi och elektrifiering av fler sektorer så som transport. Det kommer då vara mer fokus på åtgärder som bidrar till systemet och stöttar det. Till exempel att satsa mer på fjärrvärme i stället för värmepumpar eller att installera solceller dimensionerade efter fastighetens förbrukning.
Vi kommer också att se fler möjligheter till att sälja tjänster till elnätet genom flexibilitetsmarknaden och med kvartsupplösning för elen. Det förutsätter att fastigheten har ett modernt styrsystem som tillåter en mer flexibel styrning av installationernas drift.
Elpriset har varit högt upp på agendan under 2022, men det är viktig att inte stirra sig blind på kortsiktiga lösningar utan att lyfta blicken och se hur energipriset utvecklas över en längre tid. Det är rimligt att anta att elpriset kommer att vara betydligt högre även på lång sikt. Som fastighetsägare behöver du utifrån det radikalt sänka din elanvändning och öka flexibiliteten i fastigheterna.