21 sep. 2023
När Sofia da Alesandro var på jakt efter ett ämne för sitt examensarbete fick hon höra om Akademiska hus planer i Luleå på att undersöka möjligheterna med snökyla för att täcka kylbehovet under sommarhalvåret. Något som resulterade i ett examensarbete med Simon Östergren från Aktea som handledare.
”Det är väldigt viktigt att kunna nyttja de resurser som finns tillgängliga, i detta fall naturresursen snö, just på grund av att snö har en utmärkt egenskap vid lagring och utvinning av kyla.”
Det jag kom fram till var att det är fullt möjligt att implementera en stor snökyleanläggning i Luleå då staden bland annat har ett gynnsamt klimat för denna typ av anläggning. I förlängningen kan implementeringen av en snökyleanläggning bidra till stor lönsamhet både ekonomiskt och ekologiskt och därför är det viktigt att fortsätta utreda olika möjligheter för att implementera ett sådant system.
Däremot finns det olika delar och perspektiv som bör studeras vidare eftersom ett snökylesystem kan bidra med flertalet positiva faktorer som exempelvis billigare elanvändning under den varma säsongen på året samtidigt som implementering av ett snökylesystem även bidrar till målet om att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser senast 2045. I förlängningen bidrar snökylesystem till ett mer resilient samhälle.
Det är väldigt viktigt att kunna nyttja de resurser som finns tillgängliga, i detta fall naturresursen snö, just på grund av att snö har en utmärkt egenskap vid lagring och utvinning av kyla. Kylpotentialen i sin tur medför en billig och förnybar elanvändning i jämförelse med exempelvis traditionella kylmaskiner. Detta är speciellt fördelaktigt under sommaren då det finns ett stort behov av säker elproduktion vilket en snökyleanläggning kan bidra med. Med resultaten från uppsatsen kan fastighetsägare få en bättre insikt på funktion och fördelar med ett snökylesystem vilket kan skapa inspiration att vilja undersöka vidare på möjligheterna att implementera ett sådant system för byggnader.
Jag tror att slutsatserna från mitt examensarbete lever vidare på olika sätt, dels genom att uppsatsen bidrar med kunskap inom detta område eftersom många inklusive mig själv inte hade hört talats om snökylesystem innan uppsatsen. Dels kan slutsatserna leda till att Luleå Tekniska Universitet enklare kan fatta beslut huruvida de vill implementera en snökyleanläggning och vilka möjligheter det finns. Sedan tror jag även att slutsaterna lever vidare genom att uppsatsen möjliggör och förenklar vidare studier för exempelvis framtida exjobbare som kan studera vissa delar som tillhör en snökyleanläggning mer djupgående, vilket hade underlättat för tydligare slutsatser på vissa områden och perspektiv då jag främst tittade på helheten med systemet.