10 okt. 2023
STIL-rapporterna har varit en stor tillgång för energieffektivisering i Sverige och fungerar som ett referensverk i branschen. Nu har Energimyndigheten gett Aktea och Anthesis förtroendet att inleda en ny efterlängtad omgång genom STIL3. Huvudsyftet med STIL3 är att ge en tydlig bild av användningen av värme, kyla, fastighetsel och verksamhetsel i lokaler. Särskild tonvikt läggs på elanvändningens fördelning på olika användningsområden i byggnaden. STIL-rapporterna ger också underlag för benchmarking, policyutformning och strategi samt för utbildning och forskning inom området. Vi har frågat Magnus Stjerndahl som är energikonsult på Aktea om han kan berätta om projektet.
Aktea besöker sammanlagt 150 fastigheter över hela Sverige i STIL3
Efter en lång och tuff utvärdering har Energimyndigheten gett Aktea Energy AB förtroendet att genomföra STIL3 tillsammans med Anthesis AB som leder projekt och Profu AB.
– Vi är jätteglada, det är helt klart ett toppbetyg på vår kompetens och det fina samarbetet vi har med bland annat Anthesis, säger Magnus.
Först ut att kartläggas är kategorin kontorslokaler, därefter planeras i likhet med tidigare STIL-omgångar att kartlägga fler lokalkategorier.
– Vi kommer att börja med att samla in digitala data från olika källor, som energibolag och fastigheters styr- och reglersystem, och analysera den. Sedan kommer vi att genomföra inventeringar och mätningar i varje byggnad för att kartlägga den faktiska energianvändningen och fördela elanvändningen på olika ändamål. All denna data på byggnadsnivå kommer att sammanställas och användas som underlag för statistisk analys och nyckeltalsframtagning.
– Vi kommer att besöka sammanlagt 150 fastigheter över hela Sverige. Det ska bli väldigt spännande att träffa dessa fastighetsägare som ställer upp för branschens utveckling. Som tack får de en komplett kartläggning av deras byggnads energianvändning, säger Magnus.
– Fastighetsägare och förvaltare kommer att kunna använda resultaten för benchmarking och analyser för att öka energieffektiviteten i sina byggnader. Dels för myndigheter som när de utformar styrmedel och strategier i enlighet med nya och reviderade EU-direktiv. Förutom det kommer konsulter, projektörer och installatörer inom branschen att kunna ta del av faktabaserad information och schablonvärden för att beräkna och genomföra åtgärder för energieffektivisering.
Magnus säger att resultaten från STIL3-projektet blir en ovärderlig resurs för utbildning och forskning inom området. De kommer att användas som referensmaterial och fallstudier för utbildningsprogram och akademisk forskning som syftar till att öka kunskapen om energieffektivisering och hållbar energianvändning i byggnader.
– Vi ser fram emot att bidra till ökad energieffektivisering och hållbarhet i byggnadssektorn genom STIL3-projektet, men även samhällsnyttan den här kunskapen kan medföra och för branschen som helhet.