25 okt. 2024
Lansa fastigheter strävar efter att minimera sin energianvändning och nå nettonollutsläpp av CO2℮ i hela värdekedjan senast år 2030. Med stöttning av Akteas oberoende experter utvecklar Lansa en standard för uppkopplad fastighetsstyrning för att optimera driften av sina värme- och ventilationssystem och snabbt kunna rycka ut vid larm om avvikelser i systemen.
Lansa säkerställer effektiv energianvändning med fjärrövervakning
Lansa ställer höga krav på hållbarhet och investerar löpande i minskad energianvändning. För att uppnå sina krav satsar Lansa på att ha en så låg energiförbrukning som möjligt i sina fastigheter. Sedan 2019 har man lyckats reducera sin årliga energiförbrukning per kvadratmeter från 85,1 kWh till 76,9 kWh genom att vidta en rad olika energieffektiviserande åtgärder.
Fastigheterna kontrolleras i ett överordnat styrsystem där Aktea kontinuerlig fjärrövervakar driften. Något som har hjälpt Lansa att göra fastighetsbeståndet så energieffektivt som möjligt för att minska klimatpåverkan och sina kostnader, samtidigt som man förbättrar boendemiljön.
Sedan Lansa och Aktea inledde samarbetet med fjärrövervakning och driftoptimering har bostadsbolagets energiförbrukning minskat stadigt. Optimeringsarbetet är en viktig del för att nå energimålen.
Petra Holmér, energikonsult på Aktea Göteborg, har varit med i projektet sedan tiden före det övergripande styrsystemet var installerat:
– Första gången vi besökte en av fastigheterna, innan vi fick tillgång till något styrsystem, hittade vi en brandgasfläkt på vinden som var igång och hade varit det totalt ca 10 000 timmar (byggnaden var 5–6 år gammal!). När vi började övervaka fastigheten fick vi larm när fläkten startade, så att någon av Lansas fastighetstekniker snabbt kunde återställa den. En entreprenör kunde sedan åtgärda problemet med att fläkten startade för ofta och nu är det flera år sedan den startade i onödan.
Syftet med den uppkopplade fastighetsstyrningen är att hjälpa Lansa minska energislöseri och få en problemfri förvaltning. Det görs genom daglig hantering av larm från värme, ventilation och annan fastighetsteknik, som Aktea följer upp med Lansas driftpersonal.
För att säkerställa att värme- och ventilationssystem fungerar optimalt görs kontinuerligt kontroller av driftbilder och inomhustemperaturer, samtidigt som man övervakar energianvändningen för att snabbt kunna åtgärda felaktiga inställningar och andra avvikelser i styrsystemen.
Petra Holmér berättar om ett fel som hon upptäckte nyligen:
– I ett hus som haft problem med kalla lägenheter har vi sett i trender att utomhustemperaturen visar 15–20 ˚C vissa kalla mornar och att värmen stängs av. Denna givare ska nu bytas ut så att värmesystemet kan fungera normalt.
Ett vanligt fel som man kan hitta vid kontrollerna är stängda ventiler där värme läcker igenom. Aktea har hittat flera sådana som sedan har bytts ut med hjälp av förvaltningens fastighetstekniker på plats, och ibland hittar man avvikelser som gör att man behöver gå vidare med mer omfattande utredningar och projekt.